Kabura-Ya

   Prezentata in premiera la Salonul International Auto nord-american de anul trecut, Kabura este al treilea concept al producatorului japonez de autovehicule, dupa Mazda Sassou (concept desenat in centrul din Oberursel, Germania) si Mazda Senku (desenat in centrul din Yokohama, langa Tokio).

Kabura este asteptata pe piata in 2013, ca un model alternativ pentru Mazda RX-8 2+2. Ea imprumuta numeroase detalii tehnice de la Mazda MX-5, dar are o forma asemanatoare cu Mazda MX-3. Modelul de productie va fi intitulat Mazda MX-4 Kabura.

 

  Designul modelului Kabura apartine lui Franz von Holzhausen, director de design la divizia din America de Nord. Potrivit companiei, Kabura nu este numai primul model compact coupé pentru secolul 21, dar este si primul proiect condus de von Holzhausen. El a mai contribuit la proiectele Audi TT si Pontiac Solstice.

"Cu Kabura am dorit sa reinnoim pasiunea de a conduce printr-un design inovativ, insa intr-un mod accesibil tuturor," spune von Holzhausen. "In timp ce examinam obiceiurile si preferintele clientilor nostri, am descoperit ca majoritatea transporta doar unul sau doi pasageri, locul patru ramanand mai tot timpul nefolosit".

  De aceea Kabura remodeleaza interiorul si transforma spatiul de 2+2 locuri intr-un aranjament de 3+1 locuri, creand mai mult spatiu pentru pasageri, comparativ cu un coupé traditional, fara a-i mari insa greutatea sau dimensiunile. Pentru a usura accesul pasagerilor in masina, pe partea dreapta se afla doua usi. Toate scaunele sunt pliabile, ceea ce permite acomodarea unor obiecte de dimensiuni mai mari.